Mi az a bulocska?
A bulocska leegyszerűsítve a pékáru, elsősorban a péksütemények gyűjtőneve Kárpátalján. Eredete a francia boulange (=péktermék) szóra vezethető vissza, onnan került be módosult formában az orosz és az ukrán nyelvbe. Egyike azoknak a szláv kölcsönszavaknak, amelyek a kárpátaljai magyar nyelvjárás sajátosságai. Vonatkozó nyelvészeti kutatások (kontaktológia) szerint a két vagy többnyelvű közegben élők nyelvhasználatába a megszokás révén kerülnek be az ehhez hasonló kölcsönzött szavak. A beszélő ismeri a szó anyanyelvi formáját, de többnyelvű közegben hozzászokott a kölcsönnyelvi formához.
A bulocska tehát jóval több, mint liszt, víz, élesztő, cukor (sok cukor:-)). Aki ezt a szót használja, az jó eséllyel kárpátaljai magyar és sok bulocskát elfogyasztott már a családi reggeliktől az iskolai uzsonnákon át a munkahelyi kávészünetekig. A Kárpátaljára látogatók számára pedig a bulocska kínálat épp olyan kifogyhatatlan mint a felfedezésre váró csodák Kárpátalján.
Vissza a bulocskákhoz